1. Planetaire grenzen
Ons ecosysteem levert de hele mensheid een reeks gratis en universele diensten, waaronder:
- Een gemiddelde temperatuur die niet te hoog en niet te laag is
- Adembare lucht
- Zoetwater
- Vruchtbare grond waarmee we ons kunnen voeden
Dit alles lijkt normaal en oneindig.
Er zijn echter verschillende grenzen die niet mogen worden overschreden als we de gunstige omstandigheden waarin de mensheid zich heeft kunnen ontwikkelen en duurzaam heeft kunnen leven, niet in gevaar willen brengen. Om meer te weten, cliquez-ici.
2. Klimaatverandering
Een toename van het aantal hittegolven, hevige regenval die leidt tot overstromingen, en lange perioden van droogte die bosbranden veroorzaken zijn slechts enkele voorbeelden van klimaatverandering.
Waarom verandert het klimaat?
De door de mens veroorzaakte uitstoot van broeikasgassen is sterk gestegen.
Wat zijn broeikasgassen?
Er zijn 4 verschillende soorten:
- koolstofdioxide (CO2) wanneer we fossiele brandstoffen verbranden, zoals olie, gas en kolen
- methaan (CH4) waarbij vooral herkauwers een belangrijk aandachtspunt zijn
- distikstofoxide (N2O) dat wordt gebruikt in kunstmest om onze gewassen te verbouwen
- fluorkoolwaterstoffen (HFC) die vooral worden gebruikt als koelgassen in koelkasten en airconditioners.
3. Energie en het klimaat
Zoals hierboven uitgelegd, zorgt de verbranding van fossiele brandstoffen voor het overgrote deel van de uitstoot van broeikasgassen die verantwoordelijk zijn voor klimaatverandering.
Dus waarom zouden we niet zonder ze kunnen? :
Energie is overal in ons leven. Het draagt bij tot ons comfort. We gebruiken:
- Benzine of diesel op aardolie voor onze auto’s
- Stookolie in onze boilers om onze huizen, scholen en ziekenhuizen in de winter te verwarmen
- Fossiele brandstoffen om kalk of staal te maken voor onze gebouwen en wegen
- Aardgas voor de productie van elektriciteit om onze huizen te verlichten en al onze elektrische en digitale apparaten te laten werken.
Het is dus heel moeilijk om van de ene dag op de andere zonder te kunnen.
4. Klimaatverandering en verantwoordelijkheden
Als fossiele brandstoffen overal in ons dagelijks leven zijn en klimaatverandering veroorzaken, zijn de oliemaatschappijen die olie en gas winnen dan niet verantwoordelijk? Of is het de verantwoordelijkheid van onze regeringen omdat ze ze niet verbieden? Of is het bijvoorbeeld de verantwoordelijkheid van de bedrijven die auto’s verkopen die op benzine rijden of apparaten die veel energie verbruiken? Of ben ik het die benzine in mijn auto stop om naar mijn werk te gaan?
Veel spelers zijn er in verschillende mate bij betrokken en de beslissingen van sommigen hebben gevolgen voor anderen. Het is erg ingewikkeld om alle verantwoordelijkheid bij slechts één type speler te leggen.
Dit is een van de redenen waarom we zeggen dat het probleem systemisch is.
5. Klimaat, energie en ik
Tot slot, wat kan ik doen? Het is belangrijk om het probleem als geheel te begrijpen. Om dit te doen, hebben we besloten om te beginnen met je dagelijkse leven, dat je ongetwijfeld veel beter kent dan wie dan ook.
Er is een eenvoudig hulpmiddel om dit te doen: de koolstofvoetafdruk. Dankzij de koolstofvoetafdruk kun je erachter komen waar de uitstoot van broeikasgassen in je dagelijks leven vandaan komt en in welke verhouding.
We dringen erop aan, maar het is belangrijk. Het doel is absoluut niet om je de schuld te geven, maar om je te helpen begrijpen waar we het over hebben als we het over de uitstoot van broeikasgassen hebben.
6. En wat doen we nu?
Als je eenmaal je koolstofvoetafdruk hebt berekend, zou je een idee moeten hebben van de uitdaging die voor je ligt.
Dit is deels de uitdaging die je te wachten staat, door individueel actie te ondernemen, maar het is vooral een gemeenschappelijke uitdaging die we allemaal samen, als burgers, moeten aangaan. We moeten ambitieus zijn en overheden en bedrijven aanmoedigen of aansporen om collectief actie te ondernemen en systemische veranderingen in de samenleving teweeg te brengen om de uitdagingen die voor ons liggen aan te gaan!